Wino Białe Wytrawne z Kvevri
Najbardziej niezwykłe i archaiczne spośród tradycyjnych gruzińskich win są oczywiście białe wina kachetyjskie (znane również jako bursztynowe). Starożytna metoda kachetyjska jest nadal szeroko stosowana w Gruzji przez małych winiarzy Nasze Kvevri Rkatsiteli produkowane jest z odmiany winorośli Rkatsiteli zbieranej w Gurdżaani, w regionie Kacheti. Po odszypułkowaniu, starannie zebrane winogrona są miażdżone i trafiają do Kvevri (gliniana amfora zakopana pod ziemią) do fermentacji. Po zakończeniu procesu, wytłoki winogronowe są wyjmowane, a wino jest przechowywane w Kvevri przez kolejne sześć miesięcy w celu dojrzewania. Wino ma bursztynowy kolor, pełny i długotrwały smak z wyważoną taniną i kwasowością. Najlepiej smakuje w temperaturze 14-16°.
Najlepiej serwować z:
pieczonego kurczaka i indyka oraz słonych serów np.: do Rokwora i słodko słonych przekąsek.