Jak rozgrzać się gdy za oknem sroga zima?
- Szczegóły
Luty, to drugi po styczniu, w całości, zimowy miesiąc. Często w tym czasie łapią nas przeziębienia i bywamy przemarznięci. Pochmurna aura również nie sprzyja naszemu samopoczuciu. Czy nie ma wyjścia z tej matni? Oczywiście, że jest! Na swoich socjal mediach wrzucamy przepisy na koktajle rozgrzewające: te wzmacniane alkoholem i te całkowicie free. Dziś jednak sięgniemy do naszych korzeni i zapraszamy Cię na drinka z ojczyzny marki No.1.
Glögg, czyli grzane wino z dodatkiem wódki. Pochodzi najprawdopodobniej ze Szwecji, lecz jest bardzo popularny w całej Skandynawii. W końcu kto, w całej Europie wie więcej o zimnie niż Skandynawowie. Sposób przygotowania glöggu jest z grubsza podobny do klasycznego grzańca, różni się jednak w kilku istotnych punktach.
Potrzebujesz:
- 750 ml czerwonego wina NO.1 RED WINE FROM SPAIN GARNACHA/TEMPRANILLO
- 125 ml wódki No.1 Super Premium
- 3 laski cynamonu
- 3 cm kawałek imbiru
- 1 łyżeczka kardamonu w ziarnach
- 1 łyżeczka goździków
- 2 gwiazdki anyżu
- 200 ml świeżego soku z pomarańczy
- skórka z 1 sparzonej pomarańczy cienko obrana
Wykonanie:
- Do garnka wlewamy czerwone wino, dodajemy wszystkie przyprawy oraz pokrojony w cienkie plasterki imbir. Zostawiamy na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej na cały dzień, by smaki się przegryzły.
- Dolewamy wódkę oraz sok z pomarańczy. Bardzo powoli podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania. Od czasu do czasu mieszamy.
- Dodajemy do smaku miód.
- Grzane wino podajemy oczywiście na gorąco. Do każdej szklanki możemy nałożyć także po kawałku cynamonu i miód do smaku.
Teraz żaden mróz nie będzie Ci straszny. Skål – na zdrowie!