Jak rozgrzać się gdy za oknem sroga zima?

Luty, to drugi po styczniu, w całości, zimowy miesiąc. Często w tym czasie łapią nas przeziębienia i bywamy przemarznięci. Pochmurna aura również nie sprzyja naszemu samopoczuciu. Czy nie ma wyjścia z tej matni? Oczywiście, że jest! Na swoich socjal mediach wrzucamy przepisy na koktajle rozgrzewające: te wzmacniane alkoholem i te całkowicie free. Dziś jednak sięgniemy do naszych korzeni i zapraszamy Cię na drinka z ojczyzny marki No.1.

Glögg, czyli grzane wino z dodatkiem wódki. Pochodzi najprawdopodobniej ze Szwecji, lecz jest bardzo popularny w całej Skandynawii. W końcu kto, w całej Europie wie więcej o zimnie niż Skandynawowie. Sposób przygotowania glöggu jest z grubsza podobny do klasycznego grzańca, różni się jednak w kilku istotnych punktach.

Potrzebujesz:

  • 750 ml czerwonego wina NO.1 RED WINE FROM SPAIN GARNACHA/TEMPRANILLO
  • 125 ml wódki No.1 Super Premium
  • 3 laski cynamonu
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 1 łyżeczka kardamonu w ziarnach
  • 1 łyżeczka goździków
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 200 ml świeżego soku z pomarańczy
  • skórka z 1 sparzonej pomarańczy cienko obrana

Wykonanie:

  • Do garnka wlewamy czerwone wino, dodajemy wszystkie przyprawy oraz pokrojony w cienkie plasterki imbir. Zostawiamy na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej na cały dzień, by smaki się przegryzły.
  • Dolewamy wódkę oraz sok z pomarańczy. Bardzo powoli podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania. Od czasu do czasu mieszamy.
  • Dodajemy do smaku miód.
  • Grzane wino podajemy oczywiście na gorąco. Do każdej szklanki możemy nałożyć także po kawałku cynamonu i miód do smaku.

Teraz żaden mróz nie będzie Ci straszny. Skål – na zdrowie!